Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Ολίγα γενικά για την ύπαρξη ύλης και ημών των ανθρώπων

     Η ύλη ως γνωστόν, αποτελείται από σωματίδια, μόρια, άτομα και λοιπά. Σύμφωνα με τη φυσική, ύλη, μάζα και αδράνεια είναι το ίδιο ακριβώς μέγεθος, η ίδια έννοια και εκφράζεται με τις ίδιες διαστάσεις. Η ύλη εμφανίζεται πάνω στη γη είτε ως στερεά, είτε ως υγρή, είτε ως αέρια και αποτελείται από σωματίδια, μόρια κλπ. Μερικοί αν και έχουν μόρφωση Πολυτεχνείου νομίζουν ότι στη φύση εξηγούνται όλα τα φαινόμενα με κρούσεις ενώ στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν κρούσεις ποτέ παρά μόνο αλληλεπιδράσεις από απόσταση, έλξης ή άπωσης. Παραδείγματος χάριν, όταν πλησιάζουν με αρκετή ταχύτητα δύο ηλεκτρόνια ή πρωτόνια για να συμβεί κρούση πρέπει να μηδενιστεί η απόσταση οπότε απειρίζεται η δύναμις άπωσης πράγμα απαράδεκτο και αδύνατο διότι απειρίζεται η κινητική ενέργεια απομάκρυνσης των σωματιδίων. Άρα το πιο πιθανό είναι, αυτό που ισχυρίζεται ο Atkins και άλλοι, ότι τα ηλεκτρόνια και τα έξι κουάρκ τα οποία αποτελούν τα πρωτόνια και τα νετρόνια ανά τρία, δεν έχουν καθόλου διαστάσεις. Άλλωστε αν είχαν διαστάσεις είναι αδύνατον να τις φανταστούμε διότι δεν είναι δυνατόν να αποτελούνται τα στοιχειώδη σωματίδια από άλλα σωματίδια όπως γίνεται στα υγρά, στερεά και αέρια υλικά τα οποία αποτελούν την ύλη ή μάζα ή αδράνεια της εμπειρίας μας που μόνο αυτή έχει διαστάσεις. Άρα είναι αδύνατον να υπάρχουν κρούσεις ούτε ακόμα και στις σφαίρες του μπιλιάρδου διότι τα στοιχειώδη σωματίδια είναι αδύνατο να έρθουν σε επαφή. Αυτά για τον κ. Χ. Β.
    Για να υπάρχει ένα στοιχειώδες ή μη σωματίδιο ή σώμα πρέπει να αλληλεπιδρά με ένα δεύτερο ή τρίτο από απόσταση με έλξεις ή απώσεις. Π.χ. τα νετρίνα τα οποία δεν έχουν ηλεκτρικό φορτίο αλλά πολύ μικρή μάζα, διασχίζουν κατά δισεκατομμύρια όλη τη γη και τα σώματά μας χωρίς να τα αντιλαμβανόμαστε. Αυτό ενισχύει την άποψη ότι τα σωματίδια, η ύλη ή η μάζα δεν έχουν διαστάσεις.
     Άρα γεννάται το ερώτημα «μήπως δεν υπάρχουμε»;
 
Εκτυπώστε αυτό το άρθρο!

2 σχόλια:

  1. Καλό το άρθρο, θα ήθελα όμως να γράψετε κάτι και για τις υπερχορδές και την κβαντική θεωρία, δύο θέματα που απασχολούν πολύ την επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να διαβάσω και τη δική σας άποψη επ' αυτού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για την κβαντική θεωρία γνωρίζω λίγα πράγματα αλλά για το θέμα αυτό είναι αρμοδιότερος ο Νομπελίστας το 1979 Steven Weinberg που στο βιβλίο του "Όνειρα για μια τελική Θεωρία" αφιερώνει 30 σελίδες στο θέμα "Λίγα λόγια για την κβαντική και το Θεό". Επίσης δείτε και το άρθρο το δικό μου για την κβαντική που έγραψα παλιότερα:
      http://planitheou.blogspot.com/2009/01/blog-post_21.html

      Για τις υπερχορδές γνωρίζω μόνο ότι είναι μια θεωρία για τον υπομικρόκοσμο που επίσης δεν έχει σχέση με την ύπαρξη του Θεού αλλά προσπαθεί με μαθηματικές επεκτάσεις των υπαρχουσών θεωριών να επεκτείνει τις εξηγήσεις στον υπομικρόκοσμο οι οποίες φυσικά είναι πολύ δύσκολο να επαληθευθούν διότι δεν μπορούμε να έχουμε πειραματική εμπειρία ούτε εννοιολογικά εργαλεία της γλώσσας για τόσο μικροσκοπικές διαστάσεις. Σας παραπέμπω και στο βιβλίο "Η θεωρία των πάντων Υπερχορδές" όπου γράφουν εννέα συγγραφείς, από τις εκδόσεις Κάτοπτρο 1989.

      Επίσης με τη θεωρία αυτή των υπερχορδών προσπαθούν να ενοποιήσουν όλες τις δυνάμεις όλων των στοιχειωδών δωματιδίων της ύλης και του χώρου και του χρόνου με λίγα λογια θα είναι η "θεωρία των πάντων", εάν επαληθευθεί.

      Τα ανωτέρο βιβλία περιλαμβάνονται και στη βιβλιοθήκη μου.

      Διαγραφή