Σχόλιο αναγνώστη:
Καλησπέρα,
Πολύ ενδιαφέρουσα επιστημονική ανάλυση και τοποθέτηση.
Θα ήθελα να στεκόσασταν λίγο και στην εποχή των δεινοσαύρων και την εξέλιξη αυτών.
Ελπίζω να το κάνετε στο δεύτερο μέρος.
Επίσης, ποια είναι η μέθοδος με την οποία μετρήθηκε η ηλικία του ήλιου, της γης κλπ?? Υπάρχει συγκεκριμένη μεθοδολογία ή είναι απλώς εκτιμήσεις των επιστημόνων? Και αν υπάρχει ποιο είναι το ποσοστό σφάλματος???
Η απάντησή μας:
Όλα τα είδη των δεινοσαύρων όπως προκύπτει από τη χρονολόγηση των απολιθωμάτων τους με τη μέθοδο του ραδιενεργού άνθρακα βλ. Φυσική Πανεπιστημίου Αλεξόπουλου, και άλλες διάφορες μεθόδους, έζησαν για 150 εκ. χρόνια πριν από τον αφανισμό τους και την εξέλιξή τους στα σημερινά είδη και υποείδη των πτηνών, των ερπετών, των κροκοδείλων που αναπαράγονται με αυγά όπως οι δεινόσαυροι.
Οι δεινόσαυροι εξαφανίστηκαν, τουλάχιστον οι μεγάλοι, από την πτώση του μετεωρίτη διαμέτρου 20 χιλιομέτρων στον κόλπο του Μεξικού ανοίγοντας κρατήρα διαμέτρου 200 χλμ 65 εκ. χρόνια πριν. Συνολικά έπεσαν 150 περίπου μετεωρίτες διαμέτρου λίγων δεκάδων μέτρων έως 20 χλμ σύμφωνα με χαρτογράφηση και δημοσίευση του περιοδικού National Geografic. Επίσης το Ν.G. δημοσίευσε 20 διαφορετικές μεθόδους χρονολόγησης ή αρχαιομετρίας για χρονικά διαστήματα από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι 13 δις έτη. Η μέθοδος του άνθρακα δίνει σφάλμα το πολύ 1%.
Όσον αφορά την ηλικία του σύμπαντος αυτή υπολογίζεται από την ακτίνα του σύμπαντος που αυτή επιστεύετο ότι ήταν 15 δις έτη φωτός πριν 50 χρόνια περίπου και σήμερα με τις τελειότερες μεθόδους υπολογίζεται στα 13,73 δις έτη φωτός.
Τα τηλεσκόπια και τα ραδιοτηλεσκόπια διεισδύουν από 2 μέχρι 6 δις έτη φωτός μακριά. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδια με βάση την αρχή της σχετικότητας η ακτίνα του ορατού σύμπαντος φτάνει μέχρι τα 46 δις έτη φωτός λόγω διαστολής του χώρου ή άπωσης και διαφυγής προς τα έξω των μακρινών γαλαξιών. Όπως φαίνεται από τη μετατόπιση προς το ερυθρό των φωτονίων που έρχονται από εκεί.
Σύμφωνα με το American Scientific υπάρχει και η θεωρία του εκτεταμένου Big Bang με τα ζεύγη φωτονίων που παράγονται αυθόρμητα σε ένα κεντρικό χώρο του κενού και ότι το σύμπαν εκρήγνυται κάθε 30 με 50 δις έτη και η ύλη και η ενέργεια χάνονται στο άπειρο ενώ ανά πάσα στιγμή το άθροισμα ύλης και ενέργειας συνολικά ισούται με μηδέν βλ. American Scientific 2005, Stephen Hawking κ.α.
Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέριες για την ηλικία της γης επισκευτείτε τον ιστότοπο της Βικιπαίδια http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B7
Ο στερεός φλοιός της γης άρχισε να σχηματίζεται πριν από 4,4 δις έτη και υπάρχουν στο σημερινό φλοιό πετρώματα από 100 εκ. έτη μέχρι 4,4 δις έτη, διότι έγιναν πολλές γεωλογικές ανακατατάξεις στον πλανήτη ολόκληρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου