Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2008

Εξήγηση της λειτουργίας του εγκεφάλου

Είναι γνωστή η λειτουργία του εγκεφάλου αλλά σε λίγους μόνο πρωτοπόρους επιστήμονες. Ο εγκέφαλος κατασκευάζεται βασικά περίπου σαν ένα χύμα νευρωνικό δίκτυο δηλ. όπως όλες οι κυτταρικές κατασκευές (διχοτόμηση, μίτωση κ.λπ.). Κάθε νευρωνικό κύτταρο συνδέεται με τα γειτονικά του με πάνω από 10.000 προεκβολές και συνάψεις τυχαία και υπάρχουν 100 δις νευρωνικά κύτταρα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Οι συνάψεις κατά την άποψη μου δεν παίζουν κανένα ιδιαίτερο ρόλο στην λειτουργία του εγκέφαλου όπως λανθασμένα και καταστροφικά για τους πελάτες τους, νομίζουν όλοι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι και οι νευρολόγοι. Απλώς είναι μια επιβιωτική εφεύρεση της φύσεως με κάποιες επιβιωτικές μεταλλάξεις ήδη από 650 εκ. χρόνια πριν με αποτέλεσμα τα νευρωνικά κύτταρα κατά την ανέλιξη τους να αναζητούν οι διακλαδώσεις των τις γειτονικές των και να συνδέονται σχηματίζοντας αγώγιμο δίκτυο γεγονός επιβιωτικό, διότι μόνο έτσι είναι λειτουργικός ακόμα και ένας πρωτόγονος εγκέφαλος με ελάχιστα κύτταρα. Το δίκτυο αυτό είναι δενδροειδές φυγόκεντρο για τα κινητήρια νεύρα και δενδροειδές κεντρομόλο για τα αισθητήρια.

Έτσι έχουμε ένα νευρωνικό εμπειρικό ολιστικό υπερδίκτυο το οποίο εκπαιδεύεται εμπειρικά με την ανάδραση μεταξύ αισθητήριων και κινητήριων νεύρων ήδη από την εμβρυϊκή ηλικία. Μεσολαβεί πάντα το κέντρο του πόνου που είναι μια άλλη απαραίτητη εφεύρεση της φύσεως επιβιωτική πάλι με επιβιωτικές (1:10000) τυχαίες μεταλλάξεις σκαλοπατιών του DNA του ζυγωτού επιτευχθείσα πριν 650 εκ. χρόνια, που φροντίζει ώστε να κρατιόμαστε ακέραιοι και ζωντανοί θέλοντας και μη και να αντιδρούμε στα ερεθίσματα.

Πρέπει να τονισθεί εδώ ότι οι δίδυμοι οι μονωογενείς έχουν όλα τα περίπου 30.000 γονίδια και τα σκαλοπάτια τους ολόϊδια με αποτέλεσμα να μοιάζουν σαν δυό σταγόνες νερό (Μπριττάνικα), αρα κάθε μετάλλαξη απλή–αλλαγή ενός σκαλοπατιού με ένα άλλο από τις 4 δυνατές επιλογές C-A, A-C, U-G, G-U, από τα περίπου 30.000.000 (αν υποθέσουμε ότι κάθε γονίδιο κατά μέσο όρο αποτελείται από 1000 σκαλοπάτια), τροποποιεί ανεξέλεγκτα και τυχαία και κατά 10000:1 καταστρέφει το υπερπολύπλοκο πρόγραμμα κυτταρικών κατασκευών που δίνει ένα επιβιώσιμο άνθρωπο που έτσι καταλήγει στο θάνατο είτε σαν εμβρυο είτε σαν ενήλικο άτομο άνευ τέκνων. Στο όλο πρόγραμμα κυτταρικών κατασκευών περιλαμβάνεται και ο εγκέφαλος που είναι επιβιώσιμος ή και με πλεονέκτημα αν η μετάλλαξη βελτίωσε την κατασκευή και την λειτουργία του.

Το αν λειτουργεί έτσι ο εγκέφαλος αρκεί να κάνει κανείς ένα μοντέλο με λίγους βρόγχους 2-3 αισθητήρια και 2-3 κινητήρια νεύρα και να αναλύσει το δίκτυο στον υπολογιστή. Και πράγματι λειτουργεί σύμφωνα με ανακοίνωση στο συνέδριο στο Όσλο για τον εγκέφαλο το 2005. Δηλ. το απλό μοντέλο της εμπειρικής αγωγιμότητας της κάθε στιγμής του ενός νευρώνα, επεκτείνεται και στο μικρό και στο τεράστιο δίκτυο νευρώνων, αιτιοκρατικά.

Είναι θέμα ανάλυσης δικτύου που αναλύεται όπως κάθε δίκτυο που αναλύουν οι Μηχανικοί του Πολυτεχνείου π.χ. ύδρευσης, ηλεκτρικό, τηλεφωνικό, στατικής, δυναμικής, με ανάλυση πάντα σε κόμβους, βρόγχους, κλάδους, κλπ. μόνο που εδώ έχουμε και την αύξηση ή μείωση της εμπειρικής-μνημονικής αγωγιμότητας του κάθε κλάδου σε κάθε στιγμή βάσει των προηγουμένων διελεύσεων σημάτων ή μή.

Η επίδραση των χημικών ουσιών ηρεμιστικών ή τονωτικών είναι ομοιόμορφη σε όλες τις συνάψεις και επιβραδύνει ή επιταχύνει τα αντανακλαστικά και την εγρήγορση άρα δεν λύνει κανένα ψυχολογικό πρόβλημα που είναι θέμα βιώματος που καταγράφεται με υπερπολύπλοκες μνημονικές-εμπειρικές διαφορικές αλλαγές στις αγωγιμότητες των νευρώνων που συμμετέχουν. Αν το βίωμα μας έφερε κάποιο ισχυρό ή σημαίνον άτομο εναντίον μας νοιώθουμε φόβο. Αν τα βιώματα φόβου συνεχισθούν επαναλαμβανόμενα επί μακρόν τότε αποκτούμε και άλλους μάρτυρες κατηγορίας εναντίον μας που τους στρέφει ο εχθρός μας εναντίον μας και ο φόβος σιγά-σιγά μετατρέπεται σε άγχος γενικής ενοχοποίησης μέχρι το αδιέξοδο και την απελπισία, και αυτός είναι ο κανόνας πάντα μέσα στις οικογένειες όπου ένα παιδί έχει απορριφθεί από την γέννηση ή και την σύλληψη ακόμα ή παρεξηγηθεί από άγνωστα βιώματα-τραύματα.

Με την εμπειρία και το βίωμα βλάπτεται ο άνθρωπος και αγχώνεται και μόνο με την αντίθετη εμπειρία μπορεί να βοηθηθεί και να ηρεμήσει δηλ. είναι θέμα ενοχής και απενοχοποίησης οικογενειακής και κοινωνικής πάντα διότι ο εγκέφαλος του ανθρώπου είναι κατ εξοχήν κοινωνικός και το άγχος κοινωνικό ρευστό ενοχοποίησης σε αντίθεση με τον φόβο όπου είναι γνωστό το άτομο-εχθρός.

Και η μόνη λύση είναι η γνώση αλήθειας της θεωρίας αυτής και η κατάργηση των ψυχολόγων-ψυχιάτρων και των ψυχιατρείων που είναι δολοφονικότατα και η άρση των εγκλωβιστικών νόμων που πρέπει όλοι να προστατεύουν όλους και να μην «πεθαίνουν» ούτε οι νεκροί. Και οι νέοι με το πρόσχημα να κάνουν την τύχη τους να φεύγουν από το πατρικό από τα 15 αν θέλουν με ενίσχυση οικονομική, ιδίως οι άρρενες, αντι να μένουν και να έχουν ισόβιες προστριβές με όλους, και να υπάρχουν υποτροφίες για σπουδές, η δικαιοσύνη η οικογενειακή είναι εφικτή έτσι και θα ελευθερώνονται τα δυναμικά της εργατικότητας κλπ. ικανότητες.

Όταν συμβή σε μικρή ηλικία 1-3 ετών το αγχος αυτό σημαίνει ότι το νήπιο δεν βρίσκει κάποιον ισχυρό υποστηρικτή μέσα στην οικογένειά του, άρα όλοι είναι εναντίον του σε κάποιο επεισόδιο που ξεκινά με μια τιμωρία π.χ. από την μητέρα και όταν αυτό συμβαίνει συχνά βιώνει επαναλαμβανόμενο και συνεχή κίνδυνο θανάτου πράγμα που σημαίνει ότι κανείς δεν το αγαπά από την οικογένειά του. Και το χειρότερο είναι ότι μαθαίνει σιγά σιγά ότι κινδυνεύει να πέσει στα χέρια των ψυχολόγων και των ψυχιάτρων και των ψυχιατρίων τα οποία είναι λίγο πολύ η Κόλαση και ότι δεν θα αναγνωρίσει κανένας ότι δεν το αγαπούσαν και ότι ούτε δίνει η κοινωνία καμμία διέξοδο διαφυγής από το σπίτι και αθώωσής του. Άρα όσοι αυτοκτονούν φοβούνται τα Ψυχιατρεία και όχι την Κόλαση που άλλωστε εκεί θα πάνε αυτοκτονώντας. Άρα το θέμα είναι Νομικό και Ηθικό και οι Αρχαίοι Ελληνες ορθώς εδιναν το δικαίωμα διαφυγής στα 15-18 με ενίσχυση. Και πότε δεν αγαπά η οικογένεια κάποιο παιδί; Απλούστατα όταν συμβή ανεπιθύμητη κύηση κλπ.

Η μνήμη αποθηκεύεται στους νευρωνικούς βρόγχους ολιστικά (σε όλο τον εγκέφαλο) και ιδιαίτερα στα σημεία εισόδου και εξόδου του σήματος στον εγκέφαλο. Οι συνάψεις απλώς συμμετέχουν εν σειρά στην εμπειρική αγωγιμότητα κάθε κλάδου του κάθε βρόγχου.

Ο εγκέφαλος λειτουργεί δεχόμενος συνεχώς σήματα από το περιβάλλον και το σώμα ευχάριστα ή δυσάρεστα λίγο ή πολύ και απαντά δίνοντας εντολές κυρίως στους μυς κλπ προς διαχείριση του τι αισθάνεται (αποφυγή του πόνου, επιδίωξη ευχαρίστησης). Λειτουργεί περίπου όπως ένας επεξεργαστής (τσιπάκι) με εκατομμύρια τρανζίστορ, με πολλά ηλεκτρόδια εισόδου-εξόδου. Αν του δώσεις τάση σε δύο ηλεκτρόδια στην είσοδο, σου επιστρέφει ηλεκτρικά σήματα στην έξοδο σε κλάσματα sec, αν επαναλάβεις το ίδιο πείραμα θα απαντήσει τελείως διαφορετικά σε άλλο χρόνο διότι τώρα πολλά τρανζίστορς είναι μπλοκαρισμένα (πύλες ανοιχτές – κλειστές).

Το ίδιο κάνει και ο εγκέφαλος με άλλο τρόπο όπως είδαμε. Γι αυτό νομίζουν οι αμαθείς και θρησκευόντες ότι δεν ισχύει η σχέση αιτίου-αποτελέσματος στον εγκέφαλο , ή ότι τα πειράματα της επιστήμης δεν επιτυγχάνουν.

Όταν περνούν σήματα από μια νευρική ίνα αυτή γίνεται καλύτερος αγωγός και τα επόμενα σήματα περνούν ευκολότερα. Σ’ αυτό βασίζεται όλη σχεδόν η λειτουργία του εγκεφάλου (μνήμη, εμπειρία, συνειρμοί, μάθηση κλπ.)

Τα σήματα άγονται ηλεκτροχημικά με θετικά ιόντα όπως ο ηλεκτρισμός στους αγωγούς με τα ηλεκτρόνια. Οι ίνες είναι μονωμένες ιοντικά με τα λιπώδη έλυτρα.

Όταν φθάνει στον εγκέφαλο ένα σήμα διακλαδίζεται κυρίως στις πιο ενισχυμένες ίνες όπου το σήμα περνάει ευκολότερα. Μετά από διακλαδώσεις και εσωτερικές ανακυκλώσεις (σκέψη) , σε συνδυασμό και με άλλα σήματα καταλήγει σε μια συνισταμένη απάντηση προς τους μυς. Αν το σήμα ήταν δυσάρεστο και η απάντηση το μείωσε ισχυροποιείται η σύνδεση μεταξύ δικτύου ινών αισθήματος και ινών απάντησης.

Ο εγκέφαλος οργανώνεται ενισχύοντας και αποδυναμώνοντας νευρώνες με την εμπειρία. Η σκέψη είναι ανακύκλωση εσωτερική σημάτων χωρίς εντολές σε κινητήρια νεύρα. Τα συναισθήματα λειτουργούν με 60 νευροπεπτίδια (και στα ζώα με λιγότερα). Η σκέψη είναι αναπόλησης ή προετοιμασία ομιλίας ή πράξεων, (δράσεως).

Κάθε ερέθισμα ή σκέψη κ.λπ. έχει υλικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Π.χ. ταλαντώσεις θετικών ιόντων στους νευρώνες που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια κατά μήκος των. Οι σχιζοφρενικές διευρυμένες κοιλιές στον εγκέφαλο προκαλούνται από υπερβολική ενοχοποίηση άρα και άγχος (ιδίως λόγω ψυχιατρικού σατανικού εγκλωβισμού) που αναγκάζει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σε υψηλές ιοντικές τάσεις λόγω κινδύνου. Ένα τσιπάκι που δουλεύει σε ένα βολτ αν το βάλεις στα είκοσι θα δουλέψει γρηγορότερα άλλα μπορεί και να καεί. Το ίδιο παθαίνει και ο εγκέφαλος . Νευρικά έντονα ερεθίσματα που δεν μπορούν να εκτονωθούν λόγω αντιφατικών ερεθισμάτων από οικογένεια και ψυχιάτρους προκαλούν την ψυχωτική ευφυΐα και το άγχος και τελικά ίσως αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανατομία και η υφή του εγκέφαλου τροποποιείται ανάλογα με τα βιώματα και τις απασχολήσεις κλπ. Η ακύρωση του λόγου και της βούλησης και του δικαιώματος διαθήκης στερεί την έννομη κοινωνία και τάξη από την αποκάλυψη των αιτίων των παθήσεων αυτών που οφείλονται σαυτήν την ίδια!

Εκατομμύρια βήματα προόδου όλων των επιστημών μας πείθουν ότι υπάρχουν σε όλα αιτίες αν και πάντα θα αγνοεί κάποιος ίσως κάτι και αυτό δεν σημαίνει ότι ο Χριστός ήταν θεός ούτε ότι οι σχολαστικές λεπτομέρειες της «ορθοδοξίας» είναι αλήθειες αντικειμενικές. Βλ. τα διάσημα βιβλία του Μιχάλη Καλόπουλου.

Άλλωστε για όλες τις πράξεις μας υπάρχουν αιτίες (Χαρτοκόλης καθηγ. Ψυχ.) και η θρησκευτικότητα εδράζεται κυρίως στον κροταφικό λοβό που είναι το κέντρο του μυστικισμού και προέκυψε πάλι σαν επιβιωτικό πλεονέκτημα με άλλες πλεονεκτικές μεταλλάξεις που βοηθούσε τους προγόνους μας να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου στις συμπλοκές και στις μάχες. Το θρησκευτικό η μυστικιστικό ένστικτο το βλέπουμε και στα ζώα στα ντοκιμαντέρ όπου η ομάδα κάποιου σκοτωμένου συντρόφου στέκεται πολύ ώρα γύρω του σιωπηλή όπως οι άνθρωποι στις κηδείες. Αλλά είναι δυνατόν να αποφύγει τις πλάνες τις θρησκευτικές ο άνθρωπος με την κατανόηση των ανωτέρω επιστημονικών δεδομένων της θεωρίας της εξέλιξης που ίσως εδράζονται στον κροταφικό λοβό και αντικαθιστούν την θρησκευτικότητα.

Θεόδωρος Βαρδάκας Πτυχιούχος Πολυτεχνείου. Ερευνητής. Επικοινωνήστε ελευθέρα στο 6982116496 για βιβλιογραφία, πληροφορίες και απορίες, ή στο e-mail: theo.vardakas@gmail.com

Επιθυμώ την επικοινωνία με φίλους-ες ομοϊδεάτες Ελληνοκεντρικούς Επιστήμονες ή και Αρχαιοελληνιστές για δημιουργία Συλλόγου και ήδη διαθέτω και έχω μελετήσει πάνω από 600 βιβλία σχετικά που διατίθενται και για δανεισμό.Βιβλιογραφία

Όλα του Richard Dawkins Βιολόγου στην Οξφόρδη, που έγιναν Παγκόσμια Best Seller στο εξωτερικό,
1) Το εγωιστικό γονίδιο, Εκδ. Κάτοπτρο 1977 και 2008, και Εκδ. Σύναλμα 2006
2) Ο τυφλός ωρολογοποιός, Εκδ. Κάτοπτρο 1988.
3) Ο ποταμός της ζωής, Εκδ. Κάτοπτρο 1994.

Όλα του Albert Jacquard (Αμπέρ Ζακάρ) Επίσης Διάσημου Γεννετιστού στο εξωτερικό εννοείται και αγνώστου στην Ελλάδα των παπάδων.

1) Εγώ και οι άλλοι, Εκδ. Κάτοπτρο, 1995.
2) Ο άνθρωπος και τα γονίδια του, Εκδ. Τραυλός-Κωσταρακη, 1997.
3) Η επίγνωση των ορίων, Εκδ. Κάτοπτρο, 1994.
4) Η κληρονομιά της ελευθέριας, Εκδ. Ραππα, 1989.
5) Πέντε δις άνθρωποι σε ένα πλεούμενο, Εκδ. Ραππα, 1989.
6) Παγίδες και απειλές της επιστήμης, Εκδ. Δρομέας, 1999. Αλλα είναι:
1) Όνειρα για μια τελική Θεωρία του Νομπελίστα στη Κβαντική 1979, Steven Weinberg, Εκδ. Κάτοπτρο, 1995.

Του Κάρολου Δαρβίνου, Εκδόσεις Γκοβόστη
1) Η Καταγωγή των Ειδών
2) Η Καταγωγή του Ανθρώπου


Του Francis Crick, Νόμπελ ιατρικής 1962
1) Μια εκπληκτική υπόθεση. Η επιστημονική αναζήτηση της ψυχής, Εκδ. Κάτοπτρο, 1997.

Του Gerard Edelman, Νόμπελ ιατρικής
1) Αιθέρας θεϊκός, λαμπερή φωτιά. Εκδ. Κάτοπτρο, 1996.
  
Εκτυπώστε αυτό το άρθρο!

1 σχόλιο:

  1. Καλό το αρθράκι σου, φίλε! Το δικό μου φαίνεται πως δεν το διάβασες (Βασανιστήρια, πίστη και νευροθεολογία).
    Νευροθεολογία ονόμασαν μια εργασία τους οι νευροφυσιολόγοι Άντριου Νιούμπεργκ και Γιουτζίν ντ’ Ακουίλι, στην οποία τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό τους ότι η έντονα θρησκευτική πίστη είναι αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας μιας εγκεφαλικής περιοχής, του ινιακού λοβού. Η ίδια εγκεφαλική δυσλειτουργία που ευθύνεται και για τον αποπροσανατολισμό του ατόμου! Υπ’ όψιν, δεν γέννησε η δυσλειτουργία τη θρησκευτική πίστη, αλλά τη συντηρεί απλώς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή