Κυριακή 12 Ιουλίου 2015

Εξήγηση της λειτουργίας του εγκεφάλου. Μέρος Δεύτερο.

    Ο εγκέφαλος λειτουργεί δεχόμενος συνεχώς σήματα από το περιβάλλον και τα εσωτερικά όργανα του σώματος ευχάριστα ή δυσάρεστα λίγο ή πολύ και απαντά δίνοντας εντολές κυρίως στους μυς κλπ προς διαχείριση του τι αισθάνεται (αποφυγή του πόνου, επιδίωξη ευχαρίστησης). Λειτουργεί περίπου όπως ένας επεξεργαστής (τσιπάκι) με εκατομμύρια τρανζίστορ, με πολλά ηλεκτρόδια εισόδου-εξόδου. Αν του δώσεις τάση σε δύο ηλεκτρόδια στην είσοδο, σου επιστρέφει ηλεκτρικά σήματα στην έξοδο σε κλάσματα δευτερολέπτου, αν επαναλάβεις το ίδιο πείραμα θα απαντήσει τελείως διαφορετικά σε άλλο χρόνο διότι τώρα πολλά τρανζίστορς είναι μπλοκαρισμένα (πύλες ανοιχτές – κλειστές). Το ίδιο κάνει και ο εγκέφαλος με άλλο τρόπο όπως είδαμε. Γι αυτό νομίζουν οι αμαθείς και θρησκεύοντες ότι δεν ισχύει η σχέση αιτίου-αποτελέσματος στον εγκέφαλο, ή ότι τα πειράματα της επιστήμης δεν επιτυγχάνουν.
       Όταν περνούν σήματα από μια νευρική ίνα αυτή γίνεται καλύτερος αγωγός και τα επόμενα σήματα περνούν ευκολότερα. Σ’ αυτό βασίζεται όλη σχεδόν η λειτουργία του εγκεφάλου (μνήμη, εμπειρία, συνειρμοί, μάθηση κλπ.) Τα σήματα άγονται ηλεκτροχημικά με θετικά ιόντα όπως ο ηλεκτρισμός στους αγωγούς με τα ηλεκτρόνια. Οι ίνες είναι μονωμένες ιοντικά με τα λιπώδη έλυτρα. Όταν φθάνει στον εγκέφαλο ένα σήμα διακλαδίζεται κυρίως στις πιο ενισχυμένες ίνες όπου το σήμα περνάει ευκολότερα. Μετά από διακλαδώσεις και εσωτερικές ανακυκλώσεις (σκέψη), σε συνδυασμό και με άλλα σήματα καταλήγει σε μια συνισταμένη απάντηση προς τους μυς. Αν το σήμα ήταν δυσάρεστο και η απάντηση το μείωσε ισχυροποιείται η σύνδεση μεταξύ δικτύου ινών αισθήματος και ινών απάντησης.
       Ο εγκέφαλος οργανώνεται ενισχύοντας και αποδυναμώνοντας νευρώνες με την εμπειρία. Η σκέψη είναι ανακύκλωση εσωτερική σημάτων χωρίς εντολές σε κινητήρια νεύρα. Τα συναισθήματα λειτουργούν με 60 νευροπεπτίδια, ενώ στα ζώα με λιγότερα (βλ. ένθετο «Η Νόηση», Δεκέμβριος 2002, περιοδικό RAM). Η σκέψη είναι αναπόληση ή προετοιμασία ομιλίας ή πράξεων, (δράσεως). Κάθε ερέθισμα ή σκέψη κλπ. έχει υλικό αντίκτυπο στον εγκέφαλο. Π.χ. ταλαντώσεις θετικών ιόντων στους νευρώνες που μεταφέρουν ηλεκτρική ενέργεια κατά μήκος των. Οι σχιζοφρενικές διευρυμένες κοιλίες στον εγκέφαλο προκαλούνται από υπερβολική ενοχοποίηση άρα και άγχος (ιδίως λόγω ψυχιατρικού σατανικού εγκλωβισμού) που αναγκάζει τον εγκέφαλο να λειτουργεί σε υψηλές ιοντικές τάσεις λόγω κινδύνου. Ένα τσιπάκι που δουλεύει σε ένα βολτ, αν το βάλεις στα είκοσι, θα δουλέψει γρηγορότερα μεν, αλλά μπορεί και να καεί. Το ίδιο παθαίνει και ο εγκέφαλος. Νευρικά έντονα ερεθίσματα που δεν μπορούν να εκτονωθούν, λόγω αντιφατικών ερεθισμάτων-απαιτήσεων από οικογένεια και ψυχιάτρους, προκαλούν την ψυχωτική ευφυΐα και το άγχος και τελικά ίσως αλλοιώσεις στον εγκέφαλο. Υπάρχουν αποδείξεις ότι η ανατομία και η υφή του εγκέφαλου τροποποιείται ανάλογα με τα βιώματα και τις απασχολήσεις κλπ. Η ακύρωση του λόγου και της βούλησης και του δικαιώματος διαθήκης κλπ, στερεί την έννομη κοινωνία και τάξη από την αποκάλυψη των αιτιών των «παθήσεων» αυτών που οφείλονται σ’ αυτήν την ίδια!
        Εκατομμύρια βήματα προόδου όλων των επιστημών μας πείθουν ότι υπάρχουν σε όλα αιτίες, αν και πάντα θα αγνοεί κάποιος ίσως κάτι και αυτό δεν σημαίνει ότι ο Χριστός ήταν Θεός, ούτε ότι οι σχολαστικές λεπτομέρειες της «ορθοδοξίας» είναι αλήθειες αντικειμενικές. Π.χ. βλέπε τα διάσημα βιβλία του Μιχάλη Καλόπουλου, του Μ. Βερέττα, Β. Ρασσιά, Ντέσνερ κ.α. Άλλωστε για όλες τις πράξεις μας υπάρχουν αιτίες και η θρησκευτικότητα εδράζεται κυρίως στον κροταφικό λοβό που είναι το κέντρο του μυστικισμού και προέκυψε πάλι σαν επιβιωτικό πλεονέκτημα με άλλες πλεονεκτικές μεταλλάξεις, που βοηθούσε τους προγόνους μας να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο θανάτου στις συμπλοκές και στις μάχες. Το θρησκευτικό ή μυστικιστικό ένστικτο το βλέπουμε και στα ζώα στα ντοκιμαντέρ όπου η ομάδα κάποιου σκοτωμένου συντρόφου στέκεται πολύ ώρα γύρω του σιωπηλή όπως οι άνθρωποι στις κηδείες. Αλλά είναι δυνατόν να αποφύγει τις πλάνες τις θρησκευτικές ο άνθρωπος, με την κατανόηση των ανωτέρω επιστημονικών δεδομένων της θεωρίας της εξέλιξης, που ίσως εδράζονται στον κροταφικό λοβό και αντικαθιστούν την θρησκευτικότητα.
      Θεόδωρος Βαρδάκας. Πτυχιούχος Πολυτεχνείου. Ερευνητής
    Επικοινωνήστε ελευθέρα στο 6982116496 για βιβλιογραφία, πληροφορίες και απορίες, ή στο e-mail: theo.vardakas@gmail.com
   Επιθυμώ την επικοινωνία με φίλους-ες ομοϊδεάτες, Ελληνοκεντρικούς Επιστήμονες ή και Αρχαιοελληνιστές ή Αθεϊστές για δημιουργία Συλλόγου, και ήδη διαθέτω και έχω μελετήσει πάνω από 700 βιβλία σχετικά που διατίθενται και για δανεισμό. Κάντε κλικ στη Βιβλιοθήκη μου.
      Βιβλιογραφία
      Όλα του Richard Dawkins, Βιολόγου στην Οξφόρδη, που έγιναν Παγκόσμια Best Seller στο εξωτερικό:
1) Το εγωιστικό γονίδιο, Εκδ. Κάτοπτρο 1977 έως και 2015, και Εκδ. Σύναλμα 2006
2) Ο τυφλός ωρολογοποιός, Εκδ. Κάτοπτρο 1988.
3) Ο ποταμός της ζωής, Εκδ. Κάτοπτρο 1994.
4) Το ουράνιο τόξο, Εκδ. Τραυλός.
       Όλα του Albert Jacquard (Αλμπέρ Ζακάρ) Επίσης Διάσημου Γενετιστή στο εξωτερικό εννοείται και αγνώστου στην Ελλάδα:
1) Εγώ και οι άλλοι, Εκδ. Κάτοπτρο, 1995.
2) Ο άνθρωπος και τα γονίδια του, Εκδ. Τραυλός-Κωσταράκη, 1997.
3) Η επίγνωση των ορίων, Εκδ. Κάτοπτρο, 1994.
4) Η κληρονομιά της ελευθέριας, Εκδ. Ράππα, 1989.
5) Πέντε δις άνθρωποι σε ένα πλεούμενο, Εκδ. Ράππα, 1989.
6) Παγίδες και απειλές της επιστήμης, Εκδ. Δρομέας, 1999.
      Άλλα είναι:
1) Όνειρα για μια τελική Θεωρία του Νομπελίστα στη Κβαντική 1979, Steven Weinberg, Εκδ. Κάτοπτρο, 1995.
      Του Κάρολου Δαρβίνου:
1) Η Καταγωγή των Ειδών, Εκδ. Γκοβόστη
2) Η Καταγωγή του Ανθρώπου, Εκδ. Γκοβόστη
 
Εκτυπώστε αυτό το άρθρο!

2 σχόλια:

  1. Πολύ καλό άρθρο, ολοκληρωμένο, με πηγές και ηχηρά ονόματα επιστημόνων. Συνέχισε έτσι..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ ενδιαφέρον επιλογή ωραίος ο Dawkins

    ΑπάντησηΔιαγραφή