Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

Ο σύγχρονος άνθρωπος κουβαλά γονίδια των Νεάντερταλ!

Εντυπωσιακή ανακάλυψη: υπήρξαν επιμειξίες μεταξύ των ανθρώπων Νεάντερταλ και των προγόνων μας.

Ο πρώτος Νεάντερταλ ανακαλύφθηκε το 1856 στη Γερμανία, στην κοιλάδα Νεάντερ. Έκτοτε, οι παλαιοντολογικές έρευνες έδειξαν ότι οι Νεάντερταλ είναι οι πιο στενοί κοντινοί μας συγγενείς στην εξελικτική ιστορία του ανθρώπινου γένους, αλλά εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από περίπου 30.000 χρόνια.

Μέχρι την εξαφάνισή τους οι Νεάντερταλ συνυπήρξαν με τους πρώτους εκπροσώπους του είδους μας, τους Homo Sapiens, στην Ευρώπη και τη δυτική Ασία πριν από 40-35 χιλιάδες χρόνια περίπου. Οι επιστήμονες επί χρόνια προσπαθούσαν να απαντήσουν στο ερώτημα αν επρόκειτο για μια απλή συμβίωση ή αν μεταξύ των δύο ειδών είχαν αναπτυχθεί πιο "στενές" σχέσεις.

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα έρχεται να δώσει πρόσφατη παλαιοανθρωπολογική μελέτη, καρπός ενός μεγαλειώδους εγχειρήματος που ξεκίνησε το 2006, του περίφημου "Προγράμματος Αποκρυπτογράφησης του Γονιδιώματος των Νεάντερταλ" (Neanderthal Genome Project), που εκπονείται στο Ινστιτούτο Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ, στη Λειψία, από ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Σουηδό Σβάντε Παάμπο.

Τώρα γνωρίζουμε ότι είμαστε όλοι κατά τι... Νεάντερταλ, τουλάχιστον από γενετικής απόψεως. Αυτό μας αποκαλύπτει η "χαρτογράφηση" του 60% του γονιδιώματος του "εξαφανισμένου" ανθρωπίδη, σύμφωνα με δημοσίευμα στο περιοδικό "Science".

Αναλύοντας τη σκόνη από απολιθωμένα οστά που βρέθηκαν στην Κροατία, την Ισπανία και τον Καύκασο, αλλά και από τον πρώτο Νεάντερταλ της Γερμανίας, και χρησιμοποιώντας εξαιρετικά εκλεπτυσμένες μεθόδους γενετικής αποκρυπτογράφησης, κατάφεραν να ανασυγκροτήσουν σε ένα μεγάλο ποσοστό (60%) τον γενετικό "χάρτη" των Νεάντερταλ. Κατόπιν τον συνέκριναν με τον γενετικό χάρτη πέντε σύγχρονων ανθρώπων, ενός Γάλλου, ενός Κινέζου, ενός κατοίκου της Παπούα Νέας Γουινέας, ενός κατοίκου της Νότιας Αφρικής και ενός κατοίκου της Δυτικής Αφρικής.

Ετσι διαπίστωσαν, προς μεγάλη τους έκπληξη, ότι το DNA των τριών πρώτων - του Ευρωπαίου, του Ασιάτη και του Μελανήσιου - είναι σε ποσοστό από 1% έως 4% ταυτόσημο με το "απολιθωμένο" DNA των Νεάντερταλ. Αντίθετα, στο DNA των δύο Αφρικανών δεν βρέθηκε κανένα ίχνος από το γενετικό υλικό των Νεάντερταλ. Αυτό αποδεικνύει ότι μεταξύ των δύο εκπροσώπων του γένους Homo επήλθε κάποτε επιμειξία. Εικάζουν ότι οι Sapiens και οι Neanderthal, οι οποίοι έφυγαν από την Αφρική σε εντελώς διαφορετικές χρονικές περιόδους, συναντήθηκαν στην Ευρώπη και τη Δυτική Ασία, όπου και διασταυρώθηκαν. Έτσι τουλάχιστον εξηγούν το γεγονός ότι, γενετικά "ίχνη" των Νεάντερταλ βρέθηκαν μόνο στο DNA των Ευρωπαίων και των Ασιατών και όχι στο DNA των Αφρικανών.

Η έρευνα του γονιδιώματος των Νεάντερταλ αποδείχτηκε μια απίστευτη δεξαμενή πληροφοριών για τους παλαιοανθρωπολόγους. Και χάρη στο φιλόδοξο Πρόγραμμα Χαρτογράφησής του έχουν αρχίσει να γίνονται κατανοητές οι γενετικές ομοιότητες των Νεάντερταλ με τους σύγχρονους ανθρώπους, αλλά και να ταυτοποιούνται τα ιδιαίτερα γενετικά χαρακτηριστικά του σύγχρονου ανθρώπου που δεν υπάρχουν σε κανένα άλλο είδος ανθρωπίδη, και που ενδεχομένως οδήγησαν στην οριστική επικράτησή του. Και έπεται συνέχεια.

Πηγή : Ελευθεροτυπία


Εκτυπώστε αυτό το άρθρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου